Ιωσήφ (Σήφης) Παπαματθαιάκης

Ιωσήφ (Σήφης) Παπαματθαιάκης

Ιωσήφ (Σήφης) Παπαματθαιάκης

Ομότιμος Καθηγητή

Τμήμα Βιολογίας

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

 

Ιωσήφ (Σήφης) Παπαματθαιάκης
https://www.imbb.forth.gr/en/research-en/item/86-joseph-papamatheakis
Κύριος ερευνητής, Εργαστήριο Γονιδιακής Ρύθμισης Εμβρυϊκών και Καρκινικών Βλαστοκυττάρων (GECS), Τμήμα Χρωματίνης & Γονιδιακής Έκφρασης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB), Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, στη Σχολή Θετικών Επιστημών-Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Σ. Παπαμαθαιάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ. Διδάκτωρ με θέμα «πειραματική ανοσοθεραπεία όγκων» (Ιατρική Σχολή Αθηνών 1975). Μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου-NIH (ανοσολογία όγκου, ανοσοενισχυτικά και ενεργοποίηση μακροφάγων κατά του όγκου, δράση ιντερφερόνης, πρωτεϊνών ρετροϊών όγκων πτηνών που εμπλέκονται στον κυτταρικό μετασχηματισμό και τον γενετικό ανασυνδυασμό του ιού SV40. Αργότερα ως επισκέπτης επιστήμονας στο NIH- NCI Frederick ασχολήθηκε με Ογκογόνους ρετρο- και λεντι-ιούς.
Εχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας (2004-2007), Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (2007-2011) και εκτελεστικός διευθυντής-IMBB (2010-2013).
Είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο IMBB από το 1983. Είναι μέλος διαφόρων Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της EACR και έχει υπηρετήσει ως εμπειρογνώμονας κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κριτής προτάσεων χρηματοδότησης της ΕΕ και άλλων διεθνών ή εθνικών ( ERC, Καναδάς, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία) και Ελληνικών φορέων (ΓΓΕΤ, ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΛΚΕ Παν. Πάτρας. Mετείχε σε και σε διάφορες διοικητικές επιτροπές και επιτροπές επιλογής.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές υψηλού αντίκτυπου (h=35). Υπήρξε συντονιστής ή συμμετέχων σε διάφορα εθνικά, κοινοτικά και διεθνή ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
Έχει επιβλέψει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 20 φοιτητές για MSc και PhD. Διδάσκει προπτυχιακά (Μοριακή Βιολογία, Ανοσολογία, Μοριακή Ογκογένεση), και μεταπτυχιακά μαθήματα (Επιγενετική και γονιδιακή ρύθμιση, Μοριακή Απεικόνιση, Βλαστοκύτταρα καρκίνου, Μοριακά διαγνωστικά –Γενετική και Βιοηθικά θέματα). Υπηρέτησε ως μέλος ή πρόεδρος σε πολλές επιτροπές επιλογής για θέσεις ερευνητικών ή πανεπιστημιακών σχολών.
Η επιστημονική του εστίαση στη ρύθμιση των γονιδίων των θηλαστικών με την πάροδο των ετών είχε σημαντική συμβολή στην κατανόηση της μοριακής ρύθμισης των γονιδίων MHC τάξης II που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των αντιγόνων και την ανοσολογική απόκριση. Μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων συνέβαλε στην ανάπτυξη προσεγγίσεων ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, χημικών αναστολέων της ακετυλοτρανσφεράσης, βιολογίας βλαστοκυττάρων και μικροσκοπίας.
Από το 2015 η έρευνά του εστιάσθηκε στη γονιδιακή ρύθμιση:
1. στον καρκίνο και πιο συγκεκριμένα στα καρκινικά βλαστοκύτταρα (CSC) χρησιμοποιώντας καρκινικές κυτταρικές σειρές (μαστό, μελάνωμα, διαγονιδιακά μοντέλα ποντικών και ασθενείς που προέρχονται από ανθρώπινο γλοιοβλάστωμα για ξενομοσχεύματα, μοριακές και φαρμακευτικές μελέτες. Αυτή τη στιγμή μελετά το ρόλο του δικτύου της πρωτεΐνης PML στην ανάπτυξη του όγκου και τη δραστηριότητα του CSC με κυτταρικές αναλύσεις, ξενομοσχεύματα, μεταγραφική και βιοπληροφορική με χρήση έκτοπης έκφρασης/καταστροφής κρίσιμων ρυθμιστών. Επί του παρόντος, η ομάδα του αναπτύσσει πειραματικές και υπολογιστικές προσεγγίσεις σε καρκινικά κύτταρα για να διερευνήσει την αλληλεπίδραση της προ- ή αντι-ογκογόνου δραστηριότητας των PML - p53 μαζί με τα κοινά γονίδια στόχων τους σε διάφορες καταστάσεις όγκου, χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικών και υπολογιστική ανάλυση των διαθέσιμων συνόλων δεδομένων.
2. στη νευροφλεγμονή-νευροεκφύλιση και την νευροπροστασία από ρυθμιστικές πρωτεΐνες όπως η PML χρησιμοποιώντας κυτταρικά συστήματα και διαγονιδιακά ποντίκια που μοντελοποιούν τη νόσο του Alzheimer (AD) και τα δείγματα AD ασθενών (σε συνεργασία με την Ανδρονίκη Κρετσόβαλη (IMBB-ΙΤΕ).