Νικόλαος Κωστσομητσόπουλος

Νικόλαος Κωστσομητσόπουλος

Κωστομητσόπουλος Νικόλαος, DVM, PhD

Aποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Εθνικός εμπειρογνώμονας στο Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα καλής διαβίωσης των ζώων εργαστηρίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2002 εργάζεται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Ελλάδα ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α’ Βαθμίδας και Υπεύθυνος της Μονάδας Ζωικών Προτύπων.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σωστή φροντίδα και χρήση των ζώων εργαστηρίου, στην ηθική αξιολόγηση των ερευνητικών πρωτοκόλλων καθώς και στην εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν με ζώα εργαστηρίου.

Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος για της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Εταιρειών Ζώων Εργαστηρίου – FELASA (2008-2014), εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη των Ζώων Εργαστηρίου – ICLAS (2005-2015) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του πιστοποιητικού οργανισμού AAALAC Int (2009-2012). Είναι ad hoc εμπειρογνώμονας της AAALAC Int (από το 1996).

Είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρωτοκόλλων του ΙΙΒΕΑΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την ευζωία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, από το 2018 (το 2020 επανεξελέγη στην ίδια θέση για τα έτη 2020-2022). Είναι ad hoc εμπειρογνώμονας του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) για την αξιολόγηση ερευνητικών έργων.

Διδάσκει «Ηθική και ζώα εργαστηρίου» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε τέσσερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που διοργανώνει το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δρ. Κωστομητσόπουλος έχει συγγράψει ή είναι συν-συγγραφέας σε περισσότερα από 100 άρθρα δημοσιευμένα σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.