Νικόλαος Κωστομητσόπουλος

Νικόλαος Κωστομητσόπουλος

Νικόλαος Κωστομητσόπουλος

Δρ Κτηνίατρος Ειδικός Επιστήμονας

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών

Ακαδημία Αθηνών

Εξωτερικό Μέλος

Αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε το διδακτορικό του. από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Εθνικός εμπειρογνώμονας του ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα εργαστηριακής καλής διαβίωσης των ζώων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2002 εργάζεται στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (BRFAA), Ελλάδα ως Ανώτερος Επιστήμονας Ερευνητής και Υπεύθυνος εργαστηριακών εγκαταστάσεων ζώων.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σωστή φροντίδα και χρήση των πειραματόζωων, στην ηθική αξιολόγηση των ερευνητικών πρωτοκόλλων καθώς και στην εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων που εργάζονται στον τομέα της Εργαστηριακής Επιστήμης των Ζώων και της Ιατρικής.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος που εξελέγη για Διεθνείς Συνδέσμους στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Εργαστηριακών Ζωικών Επιστημών – FELASA (2008-2014), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που εξελέγη του Διεθνούς Συμβουλίου Εργαστηριακής Επιστήμης των Ζώων – ICLAS (2005-2015) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συλλόγου για την Αξιολόγηση και Διαπίστευση Εργαστηριακής Φροντίδας Ζώων - AAALAC Int (2009-2012). Είναι ad hoc ειδικός της AAALAC Int (από το 1996).

Είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Έργων της BRFAA και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ευημερία των Ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, από το 2018 (το 2020 επανεξελέγη στην ίδια θέση για τα έτη 2020-2022). Είναι συμβασιούχος εμπειρογνώμονας του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) για την αξιολόγηση δεοντολογίας από ομοτίμους των ερευνητικών έργων.

Διδάσκει «Εργαστηριακή Ηθική των Ζώων» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής με θέμα τη Βιοηθική σε τέσσερα MSc Courses που διοργανώνει το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δρ. Κωστομητσόπουλος είναι συν-συγγραφέας σε περισσότερα από 100 άρθρα με κριτές σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.