Σύντομο Βιογραφικό

Η Μαρία Δαμανάκη είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (μέλος του Δ.Σ. Ηρακλείου). Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Βιοηθική και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης Κρήτης του Υπουργείου Εσωτερικών, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Από τον Ιανουάριο 2020 υπηρετεί ως Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – Δ.Ν.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ          

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (μέλος Δ.Σ. Ρεθύμνης).

2001 Πτυχίο Νομικής Σχολής Αθηνών.

2008 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Βιοηθική, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

2020 Διδακτορικό Δίπλωμα στην Φιλοσοφία του Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών.

H Αικατερίνη Κούτρα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (2017-σήμερα). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της επίδρασης ψυχοκοινωνικών παραγόντων στη γνωστική και συμπεριφορική/συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία, στη μελέτη των ενδοοικογενειακών σχέσεων στις μείζονες ψυχικές διαταραχές, στις στάσεις απέναντι στην ψυχική ασθένεια, και στην ψυχική υγεία του φοιτητικού πληθυσμού.  

Γεώργιος Μπριασούλης, MD, PhD

Ομότιμος Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Παίδων, 

Ιδρυτής και Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία 

Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ Pittsburgh Children's Hospital, Sabbatical Baylor Medical Center, Children's Nutrition Research Center Houston, ΝΙΗ, NICHD/Bethesda, Maryland.

Μέλος των επιστημονικών εταιρειών SCCM, ESICM, ESPNIC, ESPEN.

Συντακτική Επιτροπή: Pediatric Critical Care Medicine, Critical Care Medicine.

Αναπληρωτής Καθηγητής, του Τμήματος Κοινωνιολογίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Ο Γιώργος Τσιώλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο αντικείμενο «Ποιοτικές μέθοδοι στην κοινωνιολογική έρευνα». Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία και τη Δανία. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2002 και στη συνέχεια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2002-2007). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα μεθοδολογίας της κοινωνικής έρευνας με έμφαση στις μεθόδους της ποιοτικής έρευνας, στην ανάλυση (και δευτερογενή ανάλυση) ποιοτικών δεδομένων, στις συνθετικές και μεικτές μεθόδους και στη βιογραφική αφηγηματική προσέγγιση· επίσης, σε θέματα αξιοποίησης λογισμικών προγραμμάτων και ερευνητικών υποδομών στην ποιοτική έρευνα. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Κοινωνιολογίας), στο δυναμικό του οποίου ανήκει από το 2007, αλλά και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο εργάζεται από το 2014, ως μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού, διδάσκει μαθήματα σχετικά με τη Μεθοδολογία της Κοινωνικής Έρευνας, την Ποιοτική Έρευνα, την Ανάλυση Ποιοτικών Δεδομένων και τη Βιογραφική Αφηγηματική Προσέγγιση. Κατά τα εαρινά εξάμηνα 2011 και 2018 εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης και της Βιέννης αντίστοιχα. 'Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με τον σχεδιασμό ποιοτικών ερευνών, την ανάλυση ποιοτικών δεδομένων και τη βιογραφική αφηγηματική έρευνα. Έχει πλούσια ερευνητική εμπειρία και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του αποθετηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ελληνική Ερευνητική Υποδομή για τα Κοινωνικά Δεδομένα (SoDaNet) καθώς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της εν λόγω Ερευνητικής Υποδομής. Από το 2018 είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) και εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Research Committee 38 “Biography and Society” της International Sociological Association (ISA).  

 

Γεώργιος Μπριασούλης

Ομότιμος Καθηγητής

Τμήμα Ιατρικής

Ιατρική Σχολή

 

Γεώργιος Μπριασούλης, MD, PhD

Ομότιμος Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Παίδων, 

Ιδρυτής και Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία 

Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ Pittsburgh Children's Hospital, Sabbatical Baylor Medical Center, Children's Nutrition Research Center Houston, ΝΙΗ, NICHD/Bethesda, Maryland.

Μέλος των επιστημονικών εταιρειών SCCM, ESICM, ESPNIC, ESPEN.

Συντακτική Επιτροπή: Pediatric Critical Care Medicine, Critical Care Medicine.

 

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αικατερίνη Κούτρα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Ψυχολογίας

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

 

Η Αικατερίνη Κούτρα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε υποτροφία για τις προπτυχιακές της σπουδές, καθώς επίσης το Βραβείο Νέου Ερευνητή (ακ. έτος 2014-2015) για την συνεισφορά της στην έρευνα και την προώθηση της επιστήμης στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής και της ερευνητικής της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εξειδικευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία και τη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, καθώς επίσης στην Κλινική Ψυχοπαθολογία, Διαγνωστική και Θεραπευτική, και διαθέτει μεγάλη κλινική εμπειρία στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, έχοντας εργαστεί σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν: α) στη μελέτη ψυχοκοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων κι ενηλίκων, β) στη μελέτη των στάσεων απέναντι στην ψυχική ασθένεια και τις συμπεριφορές αναζήτησης βοήθειας, και γ) στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. Η ίδια είναι επιστημονικά υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε πληθώρα ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Ερευνητικές της εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει 65 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει λάβει 2930 αναφορές (h-index=31, i-10 index=46) και έχει συμβάλει σημαντικά στον τομέα της κλινικής ψυχολογίας. Επιπλέον, είναι συγγραφέας 5 εργασιών σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και 4 κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συνεδρίων. Τέλος, έχει πάνω από 100 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

 

 

Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου

Καθηγήτρια

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Η Ήβη – Αγγελική Μαυρομούστακου είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο αντικείμενο «Συνταγματικοί Θεσμοί και Σύγχρονες Μορφές Διοίκησης» και Σύμβουλος του ΑΣΕΠ. Διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές», στο οποίο διδάσκει Δημόσια Διοίκηση και Νέες Τεχνολογίες και Δικαιώματα, καθώς και το Εργαστήριο «Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση» του Τμήματος. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έλαβε από το Πανεπιστήμιο PARIS II DEA (Diplôme d’études approfondies) Δημοσίου Δικαίου, DEA Πολιτικών Επιστημών, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο (Doctorat d’État en Droit Public). Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, τις μονογραφίες «Μία Συγκριτική & Ευρωπαϊκή Προσέγγιση των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών», β΄ έκδοση (2021) και «Αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων. Πρόσληψη και Υπηρεσιακή Εξέλιξη» (2016), καθώς και περισσότερες από 100 μελέτες, ανακοινώσεις σε Συνέδρια κ.ά. για τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη Συνταγματική Θεωρία και Ιστορία, το Συνταγματικό Δίκαιο και τη Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχε στην Επιτροπή Σύνταξης Σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του Π.Κ. (2021). Από το 2009 έως το 2022 ήταν υπεύθυνη για τη συγγραφή της θεματικής ενότητας «Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές - Εθνικές Επιτροπές» στο τριμηνιαίο περιοδικό Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου. Έχει διατελέσει Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ.

 

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αθανάσιος Κουτσολέλος

Καθηγητής Πρώτης Βαθμίδας

Τμήμα Χημείας

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

 

Βιογραφικό Σημείωμα

 

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μαρία Δαμανάκη

Νομικός / ΜΔΕ βιοηθικής

Η Μαρία Δαμανάκη είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (μέλος του Δ.Σ. Ηρακλείου). Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Βιοηθική και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης Κρήτης του Υπουργείου Εσωτερικών, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Από τον Ιανουάριο 2020 υπηρετεί ως Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

 

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Βασίλειος Χριστοδουλάκης

Νομικός / ΜΔΕ βιοηθικής

Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φιλοσοφία του Δικαίου

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (μέλος Δ.Σ. Ρεθύμνης).

  •     2001 Πτυχίο Νομικής Σχολής Αθηνών.
  •     2008 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Βιοηθική, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
  •     2020 Διδακτορικό Δίπλωμα στην Φιλοσοφία του Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών.

 

 

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ελευθερία Αργυροπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Ψυχολογίας

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

 

Η Ελευθερία Αργυροπούλου είναι Τακτική Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτη με γνωστικό αντικείμενο Οργάνωση, Διοίκηση και Ηγεσία στην Εκπαίδευση. Είναι Υπεύθυνη της Κατεύθυνσης «Διοίκηση και Επιμόρφωση στην Εκπαίδευση» του ΜΠΣ Επιστήμες της Αγωγής. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του ΠΤΠΕ από το 2020 έως και σήμερα.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΚ δυνάμει της υπ’ αρ. 491/20.10.2022 απόφασης της Συγκλήτου και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για τις Διδακτορικές Σπουδές. Διδάσκει ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο ΠΜΣ «Πολιτική, Διοίκηση και Αξιολόγηση» του ΠΑΙΤΔΕ / ΕΚΠΑ το μάθημα «Ηγεσία και Ποιότητα στη Διοίκηση σχολικών μονάδων» και στο ΚΠΜΣ/ΕΚΠΑ «Identity, Education and Competences for Democratic Culture» το μάθημα «Δημοκρατική Ηγεσία σχολείου και τάξης». Στο παρελθόν έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι αριστούχος διδάκτωρ του [πρώην] ΦΠΨ του ΕΚΠΑ, πτυχιούχος [δις] της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος ΜΑ στο Management in Education από το O.U, U.K. Έχει επίσης παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διαθέτει Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης από το ΕΑΠ.

Πριν τον διορισμό της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξεμαθήματα της ειδικότητάς της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη ΣχολήΙκάρων και τη ΣχολήΕυελπίδων.Για δεκαεννέα έτη υπήρξε Διευθύντρια ιδιωτικού εκπαιδευτικού οργανισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονταπεριλαμβάνουν θέματα Ηθικής Ηγεσίαςστην Εκπαίδευση, γυναικείας ηγεσίας, επίδρασης των κρίσεων πολλαπλής αιτιολογίας στην εκπαιδευτική πολιτική, την ηγεσία και τη διοίκηση, ζητήματα επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης εκπαιδευτικών και Διευθυντών σχολικών μονάδων, ποιοτικής μεθοδολογίας της έρευνας στην διοίκηση και ηγεσία.

Έχει αναλάβει ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτηθέντα από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει συμμετάσχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκά LLP προγράμματα σχετικά με την Εκπαιδευτική Ηγεσία.

Έχει συγγράψει πέντε βιβλία. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, σε ορισμένα ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Παναγιώτης Σίμος

Καθηγητής

Τμήμα Ιατρικής

Σχολή Ιατρικής

 

 O Παναγιώτης Σίμος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε Πειραματική Ψυχολογία-Βιοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Southern Illinois (1995, ΜΑ, PhD) και ειδικεύτηκε στην Κλινική Νευροφυσιολογία και Λειτουργική Απεικόνιση του Εγκεφάλου στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστήμιου του Texas στο Houston (1996). Εκεί διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής και μέλος του Τομέα Κλινικής Νευροεπιστήμης πραγματοποιώντας διεγχειρητική ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση, καθώς και προεγχειρητική χαρτογράφηση περιοχών του φλοιού υπεύθυνων για γλωσσικές λειτουργίες και επιληπτογενών ζωνών μέσω Μαγνητοεγκεφαλογραφίας (1996-2003).

Το 2003 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2008 Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΠΚ, όπου και διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Σχολική Ψυχολογία και την Ψυχολογία της Υγείας. Από το 2010 είναι Καθηγητής στον Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ και Υπεύθυνος του Νευροψυχολογικού Ιατρείου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Από το 2014 διατελεί Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-FORTH).

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν τύχει συνεχούς χρηματοδότησης από ομοσπονδιακά προγράμματα των ΗΠΑ (National Institute of Child Health and Development, National Institute of Neurological Disorders and Stroke, National Science Foundation), από Ευρωπαϊκά (Horizon 2020-Personalized Medicine, Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Training) και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Ηράκλειτος, Αριστεία Ι, Θαλής, Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, Ερευνώ-Καινοτομώ).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 240 πρωτότυπες μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 34 κεφάλαια σε βιβλία και 2 μονογραφίες, οι οποίες έχουν λάβει πλέον των 13000 αναφορών στο Google Scholar (h-index 64) και 8000 στο Scopus (h-index 47). Τέλος, έχει προσαρμόσει και σταθμίσει στα Ελληνικά νευροψυχολογικά τεστ μνήμης, επιτελικών και γλωσσικών λειτουργιών.

Εκπαίδευση

  • PhD, Southern Illinois University, 1995
  • MA, Southern Illinois University, 1993
  • BA, University of Crete, 1990

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

  • Γλωσσικές, επιτελικές και μνημονικές λειτουργίες σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ
  • Ανατομικοί και λειτουργικοί απεικονιστικοί δείκτες αυτοάνοσων και σχετιζόμενων με την ηλικία εκφυλιστικών νόσων (πολλαπλή σκλήρυνση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ήπια νοητική διαταραχή) και κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης
  • Υπολογιστικά μοντέλα δεικτών και προβλεπτικών παραγόντων ψυχικής υγείας και ποιότητας ζωής σε χρόνιες νόσους
  • Λειτουργική απεικόνιση μηχανισμών της μνήμης, του λόγου, και της ανάγνωσης σε ολόκληρο το φάσμα της ανάπτυξης

 

Ιωσήφ (Σήφης) Παπαματθαιάκης

Ομότιμος Καθηγητή

Τμήμα Βιολογίας

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

 

Ιωσήφ (Σήφης) Παπαματθαιάκης
https://www.imbb.forth.gr/en/research-en/item/86-joseph-papamatheakis
Κύριος ερευνητής, Εργαστήριο Γονιδιακής Ρύθμισης Εμβρυϊκών και Καρκινικών Βλαστοκυττάρων (GECS), Τμήμα Χρωματίνης & Γονιδιακής Έκφρασης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB), Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, στη Σχολή Θετικών Επιστημών-Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Σ. Παπαμαθαιάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ. Διδάκτωρ με θέμα «πειραματική ανοσοθεραπεία όγκων» (Ιατρική Σχολή Αθηνών 1975). Μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου-NIH (ανοσολογία όγκου, ανοσοενισχυτικά και ενεργοποίηση μακροφάγων κατά του όγκου, δράση ιντερφερόνης, πρωτεϊνών ρετροϊών όγκων πτηνών που εμπλέκονται στον κυτταρικό μετασχηματισμό και τον γενετικό ανασυνδυασμό του ιού SV40. Αργότερα ως επισκέπτης επιστήμονας στο NIH- NCI Frederick ασχολήθηκε με Ογκογόνους ρετρο- και λεντι-ιούς.
Εχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας (2004-2007), Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (2007-2011) και εκτελεστικός διευθυντής-IMBB (2010-2013).
Είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο IMBB από το 1983. Είναι μέλος διαφόρων Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της EACR και έχει υπηρετήσει ως εμπειρογνώμονας κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κριτής προτάσεων χρηματοδότησης της ΕΕ και άλλων διεθνών ή εθνικών ( ERC, Καναδάς, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία) και Ελληνικών φορέων (ΓΓΕΤ, ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΛΚΕ Παν. Πάτρας. Mετείχε σε και σε διάφορες διοικητικές επιτροπές και επιτροπές επιλογής.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές υψηλού αντίκτυπου (h=35). Υπήρξε συντονιστής ή συμμετέχων σε διάφορα εθνικά, κοινοτικά και διεθνή ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
Έχει επιβλέψει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 20 φοιτητές για MSc και PhD. Διδάσκει προπτυχιακά (Μοριακή Βιολογία, Ανοσολογία, Μοριακή Ογκογένεση), και μεταπτυχιακά μαθήματα (Επιγενετική και γονιδιακή ρύθμιση, Μοριακή Απεικόνιση, Βλαστοκύτταρα καρκίνου, Μοριακά διαγνωστικά –Γενετική και Βιοηθικά θέματα). Υπηρέτησε ως μέλος ή πρόεδρος σε πολλές επιτροπές επιλογής για θέσεις ερευνητικών ή πανεπιστημιακών σχολών.
Η επιστημονική του εστίαση στη ρύθμιση των γονιδίων των θηλαστικών με την πάροδο των ετών είχε σημαντική συμβολή στην κατανόηση της μοριακής ρύθμισης των γονιδίων MHC τάξης II που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των αντιγόνων και την ανοσολογική απόκριση. Μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων συνέβαλε στην ανάπτυξη προσεγγίσεων ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, χημικών αναστολέων της ακετυλοτρανσφεράσης, βιολογίας βλαστοκυττάρων και μικροσκοπίας.
Από το 2015 η έρευνά του εστιάσθηκε στη γονιδιακή ρύθμιση:
1. στον καρκίνο και πιο συγκεκριμένα στα καρκινικά βλαστοκύτταρα (CSC) χρησιμοποιώντας καρκινικές κυτταρικές σειρές (μαστό, μελάνωμα, διαγονιδιακά μοντέλα ποντικών και ασθενείς που προέρχονται από ανθρώπινο γλοιοβλάστωμα για ξενομοσχεύματα, μοριακές και φαρμακευτικές μελέτες. Αυτή τη στιγμή μελετά το ρόλο του δικτύου της πρωτεΐνης PML στην ανάπτυξη του όγκου και τη δραστηριότητα του CSC με κυτταρικές αναλύσεις, ξενομοσχεύματα, μεταγραφική και βιοπληροφορική με χρήση έκτοπης έκφρασης/καταστροφής κρίσιμων ρυθμιστών. Επί του παρόντος, η ομάδα του αναπτύσσει πειραματικές και υπολογιστικές προσεγγίσεις σε καρκινικά κύτταρα για να διερευνήσει την αλληλεπίδραση της προ- ή αντι-ογκογόνου δραστηριότητας των PML - p53 μαζί με τα κοινά γονίδια στόχων τους σε διάφορες καταστάσεις όγκου, χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικών και υπολογιστική ανάλυση των διαθέσιμων συνόλων δεδομένων.
2. στη νευροφλεγμονή-νευροεκφύλιση και την νευροπροστασία από ρυθμιστικές πρωτεΐνες όπως η PML χρησιμοποιώντας κυτταρικά συστήματα και διαγονιδιακά ποντίκια που μοντελοποιούν τη νόσο του Alzheimer (AD) και τα δείγματα AD ασθενών (σε συνεργασία με την Ανδρονίκη Κρετσόβαλη (IMBB-ΙΤΕ).

 

Δώρα Παπαδοπούλου

Πτυχιούχος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

 

  • Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) από το 2017, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • Τακτικό Μέλος της ΕΗΔΕ (Eπιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας) ως το 2024, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Αναπληρωματικό Μέλος της ΕΗΔΕ (Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας) ως το 2023, ΕΚΚΕ
  • Post-doc, Ερευνήτρια, New School for Social Research, New York, USA (Prof. Nancy Fraser)
  • Dr.phil. Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιο Τυβίγγης, Γερμανία (Prof. Otfried Höffe)
  • MA, International Political Theory, LSE
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης (Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου) και Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου)
  • Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στο διδακτικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο της κα Δ. Παπαδοπούλου περιλαμβάνονται ένα σύνολο δραστηριοτήτων που αφορούν το χώρο της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας καθώς και των θεωριών Διακυβέρνησης. Είχε την τιμή να σπουδάσει και να διακριθεί τόσο διαμέσου του Ι.Κ.Υ όσο και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.  Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, workshops, ημερίδων, σεμιναρίων και summer schools είτε ως ομιλήτρια είτε ως διοργανώτρια και κύρια υπεύθυνη προγραμμάτων. Η διδασκαλία της αφορά τόσο το επίπεδο των Προπτυχιακών Σπουδών όσο και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Υπήρξε επισκέπτρια Διδάσκουσα στο Ivane Javakhishvili Tbilisi State University/TSU (Γεωργία) σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών αλλά και συνεργαζόμενο διδακτικό προσωπικό σε κύκλους μαθημάτων Διδακτορικών Σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους. Ομιλεί την Αγγλική, την Γερμανική και την Ιταλική ενώ ικανοποιητικό χαρακτηρίζεται το επίπεδο των γνώσεων της, στην Ισπανική και την Κινέζικη Γλώσσα.

 

 

 

Γιώργος Χαραλάμπους

Διδάκτωρ Βιοηθικής

Τμήμα Ιατρικής

Ιατρική Σχολή

 

Ο Γιώργος Χαραλάμπους είναι Διδάκτωρ Βιοηθικής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτοχος Πτυχίου Μεθοδολογίας, Ιστορίας και θεωρίας των Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πραγματεύεται από το 2003 έως σήμερα ζητήματα που άπτονται της Βιοηθικής. Συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης όπως και σε ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο τη βιοηθική. Λαμβάνει μέρος σε συνέδρια, retreat, ημερίδες και επιστημονικές συναντήσεις τόσο ως ομιλητής, όσο και ως σύνεδρος, όπως και παράλληλα συνεισφέρει στο εν λόγω πεδίο με σχετικές δημοσιεύσεις. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην οργάνωση συνεδρίων πάνω σε ζητήματα που αφορούν στη βιοηθική και έχει διατελέσει βοηθός σύνταξης επιστημονικού ηλεκτρονικού περιοδικού για τη Βιοηθική. Ο Γιώργος Χαραλάμπους υπήρξε Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2022.

 

Ιωάννης Λαδάς

Πτυχιούχος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών 

Msc Φιλοσοφίας με κατεύθυνση Ηθική Ε.Κ.Π.Α.

 Msc Θεολογίας Α.Π.Θ. / PhD Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. 

 PhD Θεολογίας Α.Π.Θ.

 

Ο Ιωάννης Λαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τυγχάνει κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού διπλώματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Θεολογίας στην Προτεσταντική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Φιλοσοφίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικού διπλώματος Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζει τόσο στο ευρύ πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και κυρίως της Βιοηθικής, όσο και στο, επίσης, ευρύ πεδίο των Διορθοδόξων και Διαχριστιανών Σχέσεων και της σύγχρονης συνοδικότητας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα και σε Παγκόσμια και Διεθνή θεολογικά και φιλοσοφικά συνέδρια. Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής.

 

Ελευθερία Χατζηδάκη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Ιατρικής

Iατρική Σχολή

 

 

Η κ Χατζηδάκη Ελευθερία είναι Παιδίατρος–Νεογνολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής και Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ανακηρύχτηκε διδάκτορας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το Μάρτιο του 2004. Υπηρετεί στη Νεογνολογική Κλινική και ΜΕΝ Νεογνών από 1996 μέχρι και σήμερα, αρχικά ως γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ από το 2018 είναι μέλος ΔΕΠ και Διευθύντρια της Κλινικής αρχικά Επίκουρη Καθηγήτρια και από το 2023 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος 13 επιστημονικών εταιρειών, μέλος της συντακτικής επιτροπής σε ένα περιοδικό και κριτής εργασιών σε 47 διεθνή περιοδικά. Συμμετείχε και ολοκλήρωσε με επιτυχία 6 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Early Nutrition Specialist Program, International Program on Preterm Nutrition, Post Graduate Program in Pediatric Nutrition, Pediatric Preceptorship Program–a focus on early life immunity, Post Graduate Program Pro in Pediatric Nutrition Bayley Scales of Infant and Toddler Development). Έχει δώσει 97 διαλέξεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες Ελληνικά και Διεθνή και σε 7 επιστημονικές εκδηλώσεις για το κοινό. Συμμετείχε ως πρόεδρος σε 50 συνέδρια και ημερίδες, στην Οργανωτική Επιτροπή σε 46 και στην Επιστημονική Επιτροπή σε 24.

Έχει 80 δημοσιεύσεις στη Διεθνή Βιβλιογραφία σε περιοδικά με κριτές (2059 citations, h-index 21), και 39 στην Ελληνική, 9 κεφάλαια σε βιβλία, 91 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 206 σε ελληνικά. Συμμετείχε και συμμετέχει σε 36 ερευνητικά προγράμματα και πολυκεντρικές κλινικές μελέτες.

Συμμετέχει ενεργά στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, και σε 5 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Εμβόλια και Πρόληψη Λοιμώξεων, Αιματολογία-Ογκολογία Παιδιών και εφήβων, Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων Εφήβων και Νέων, Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ιατρούς στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική, Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα) με διαλέξεις αλλά και υπεύθυνη μαθημάτων, καθώς επίσης και σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα μαθημάτων σε Κλινικές του ΠαΓΝΗ, του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Βενιζελείου Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  Είναι επιβλέπουσα σε 3 διδακτορικές διατριβές, σε 8 διπλωματικές εργασίες, και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής σε 9 διδακτορικές διατριβές και 10 διπλωματικές εργασίες. Επίσης είναι μέλος της Συντονιστικής επιτροπής  του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ¨Εμβόλια και Πρόληψη Λοιμώξεων¨. Συμμετείχε και συμμετέχει σε Διοικητικά όργανα και Επιτροπές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Βενιζέλειο Πανάνειο, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας.